Alex Cernatescu

Cum iti dai seama ca esti gata sa incepi o companie?

fly_up____3_by_yokoky-d64qvycIn ultima vreme in multe dintre discutiile mele cu diferite persoane, mai ales din mediul corporatist, a inceput sa apara din ce in ce mai des o intrebare ☺ :

Cum imi dau seama ca sunt gata sa incep o companie pe cont propriu?
Tu cum ti-ai dat seama? Cum ai stiut ca esti gata?

Am decis sa scriu acest articol in care sa ating putin aceasta problema si sa impartasesc punctul meu de vedere spargand-o in 3 intrebari mai mici pe care trebuie sa ti le pui inainte sa faci pasul:

1) Iti este clar ce te face fericit sa faci?

Poate parea un cliseu dar parerea mea este ca principalul motiv pentru care dau gres intre 75% si 90% dintre start-up-uri este lipsa energiei prin care compensam problemele.
Pe acest subiect (failure) revin in urmatorul articol mai detaliat.
Pe scurt daca faci ce iti place ai acea energie de a lupta, de a te auto-motiva si de a trece mai departe peste dificultati. Este practic cel mai greu de explicat lucru dintre toate, cel mai greu de pus negru pe alb…dar unul dintre cele mai importante.

2) Crezi ca ceea ce te face fericit iti poate aduce bani?

Acum intram deja in partea mai materiala.
Degeaba iti place sa pictezi daca nu intrevezi o varianta sa “transformi asta si in facturi“ sau esti intr-o piata in care pictatul este fie prea la inceput, fie prea depasit ☺.
Crezi cu adevarat ca cineva ar plati pentru ceea ce iti place tie sa faci?
Tu ai plati pentru cineva care ar face asta?
Trebuie sa fii 100% convins de asta inainte sa incepi altfel nu vei putea niciodata sa vinzi cum trebuie pentru acel business.
Sub nici o forma sa nu incepi ceva in care nu crezi cu trup si suflet, pentru ca oamenii cumpara atat produsul/serviciul dar mai ales persoana care o vinde.

3) Stii cum sa faci sa iti aduca bani? (ai un plan? ☺ )

Aici vom vorbi doar de partea materiala/matematica.
Trebuie sa ai un plan.
Bun, prost, il schimbi din mers dar trebuie sa ai un plan cand incepi.
Ce livrezi, cum livrezi, cui livrezi (cum vinzi).
Planul poate sa incapa pe o foaie A4 , dar trebuie sa existe la momentul 1.

Daca punem cap la cap cele 3 intrebari avem urmatorul “raspuns”:

Afla ceea ce te face fericit, vezi cum se pot face bani din asta, fa un plan si executa-l!

Am pus si un link in care vorbesc despre antreprenoriat si inovatie si trec prin cateva puncte destul de importante prin care am trecut si noi la inceputuri.

Hope it helps 🙂

Alex Cernatescu – Innovation Summit Closing Keynote

@alexcernatescu

Alex Cernatescu
About Alex Cernatescu
Am o experienta de 14 ani in new business development, tehnologie si comunicare din care ultimii 10 ani in antreprenoriat si C-Level management. Sunt de asemenea speaker international cu participari la cele mai importante evenimente de profil, atat din Romania cat si la nivel European sau Global. si C-Level management. Am fondat in 2007 alaturi de fratele meu Andrei compania Infinit Solutions Agency care a devenit cea mai mare agentie independenta de digital din Romania.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.